Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Princip for den åbne skole

Princip for den åbne skole – Herningvej Skole.

Formål:

Den åbne skole skal, gennem samarbejde med det omgivende samfund, højne trivslen, motivationen, den faglige kvalitet og livsdueligheden for eleverne. 

Den åbne skole skal, gennem samarbejdet med det omgivende samfund, styrke den lokale sammenhængskraft og introducere eleverne til fritids- og fremtidsmuligheder samt samfundets diversitet.

Samarbejdet skal bidrage til:

  1. At eleverne lærer mere
  2. At eleverne får et større kendskab til samfund og foreningsliv

 

Mål:

Aktiviteter, i samarbejdet mellem skole og det omgivende samfund, bidrager til at opfylde Fælles Forenklede Mål samt de faglige læringsmål for faget og har en klar kobling mellem teori og praksis, der sikre en varieret skoledag for eleverne og derved bidrager til at fremme elevernes motivation og trivsel.

Samarbejdet mellem skolen og det omgivende samfund tager udgangspunkt i fagmål samt elevens interesser og motivation.

Samarbejdet mellem skolen og det omgivende samfund kan både bestå af aktiviteter i den fagopdelte undervisning og aktiviteter i den understøttende undervisning. Deslige forventes det at alle undervisningsansvarlige på skolen inddrager eksterne samarbejdspartnere hvor aktuelt i løbet af skoleåret. 

Det tilstræbes at inddrage forældre i aktiviteter knyttet til den åbne skole (anvende forældrenes faglighed/kompetencer ift. de givne aktiviteter).

Som eksempler på den åbne skole kan nævnes:

Samarbejdet med idrætsforeningerne giver eleverne en større indsigt i variationen af idrætsgrene og lyst til deltagelse i det lokale idrætsliv. 

Samarbejdet med foreninger kan give eleverne en større indsigt i variationen af fritidsaktiviteter og interesser og lyst til deltagelse i det lokale foreningsliv.

Samarbejdet med ungdomsskolen giver eleverne mulighed for et alternativt uddannelsestilbud, når det er til gavn for deres læring og motivation.

Samarbejdet med erhvervslivet fremmer elevernes virkelyst, er springbræt for innovationsevne og entreprenørskab og styrker uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering. 

Elever fra rettighedsrådet deltager i FN’s Børnerettighedsdag og elever tilskyndes til at stille op til Ungebyråd og Fælleselevråd.

Udskolingen samarbejder endvidere med det lokale erhvervsliv, ungdomsuddannelserne, samt UUAalborg for derved at udvikle elevernes mulighed for at træffe et kvalificeret uddannelsesvalg.  Evt. inddrages tidligere elevers erfaringer.

Inddragelse af udefrakommende personer i undervisningen kan ske ud fra vurderingen af, at deres deltagelse højner kvaliteten og de bidrager med kompetencer, som ikke er på skolen.

Aktiviteterne i samarbejdet mellem skole og det omgivende samfund er organiseret efter klare aftaler, ansvarsfordeling og med en høj sikkerhed for alle elever. Som hovedregel aftales større og bindende samarbejdsaftaler med skolens ledelse. Enkeltstående og kortvarende samarbejder aftales direkte med den undervisningsansvarlige. 

Skolen har et formaliseret samarbejde med Fritidsklubben Herningvej og vi samarbejder med børnehaverne i lokalområdet, Skolesamarbejdet 9220 samt Foreningssamarbejde 9220. 

De formelle rammer:

Princippet ligger i forlængelse af såvel skolens værdigrundlag og skolens øvrige principper, som af kommunens mål og rammer samt Folkeskoleloven. Sidstnævnte angiver i §3, stk. 4, at Skolerne indgår i samarbejder, herunder i form af partnerskaber, med lokalsamfundets kultur-, folkeoplysnings-, idræts- og foreningsliv og kunst- og kulturskoler, med lokale fritids- og klubtilbud og med de kommunale eller kommunalt støttede musikskoler og ungdomsskoler, der kan bidrage til opfyldelse af folkeskolens formål og mål for folkeskolens fag og obligatoriske emner. 

Princippet skal understøtte skoleforvaltningens vision.

Princippet er godkendt d. 30. november 2020.